Idén sütöttem először kuglófot, pedig már évek óta fontolgattam, csak mindig elfelejtettem megvenni hozzá a sütemény formát. Végül a Butlersben szereztem be, a receptet pedig a Glamour magazin különszámában, az ajándékkalauzban találtam meg hozzá. Egy picit alakítottam rajta, mert az egyik munkatársam az eredeti recept szerint kipróbálta, és sajnos nem sikerült neki jól. (Az eredeti recept szerint 160 fokon kell sütni 40 percig a kuglófot.) Rögtön kettőt is készítettem, hiszen idén többek között ezeket is karácsonyi ajándéknak szántam.
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 200 g cukor
- 100 ml víz
- 100 ml olaj
- 200 g liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 50 g étcsoki
- laktózmentes (és tejmentes) sütőmargarin
- porcukor
Keverd össze a tojássárgáját a cukorral, öntsd hozzá a vizet és az olajat, majd elektromos habverővel keverd jól össze. Egy másik tálban keverd össze a lisztet a sütőporral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá a cukros masszát. Verd kemény habbá a tojásfehérjét, adagold a krémhez és keverd össze. Laktózmentes (és tejmentes) sütőmargarinnal kenj ki egy kuglófformát, majd lisztezd ki és öntsd bele a massza felét. Aprítsd bele az étcsokit. A maradék masszához keverd hozzá a 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport és ezt is öntsd bele a formába. Előmelegített sütőben süsd 180 fokon 45 percig, majd utána picit kapcsold magasabbra a hőmérsékletet és süsd még kb 15 percig. Amikor kihűlt vedd ki a formából és hintsd meg a tetejét porcukorral.
A recept Szemenyei Patrícia – a Kuglófoslány- receptje, szerintem nagyon fincsi lett a végeredmény, a sütési idő és hőfokozat pedig sütőnként eltérő lehet, szóval szerintem az eredeti recept is tud működni, én csak leírtam a saját tapasztalataimat. 🙂
Forrás: Glamour Ajándékkalauz 2019. 36. oldal
Leave a Reply