Kollagén- az egyik legjobb superfood

Home / Lifestyle / Kollagén- az egyik legjobb superfood
Kollagén- az egyik legjobb superfood

Follow my blog with Bloglovin

Az egyetlen superfood, vagyis táplálékkiegészítő amit rendszeresen fogyasztok az a kollagén. Aki meglátja mindig kérdezi tőlem, hogy ezt miért szedem és mire is jó pontosan. Talán ez azért lehet, mert tévesen úgy él az emberek képzeletében, hogy erre csak az “öregeknek” van szüksége. Holott 25 éves korunk körül elkezd csökkenni a kollagénszintünk, mert csökken a kollagéntermelődés, a lebomlás viszont nem. Amellett, hogy a bőrünk elkezd ráncosodni, az inak és ínszalagok is egyre rugalmatlanabbá válnak, valamint a csontok szilárdsága is csökken. Ezért fontos, hogy már időben gondoljunk a pótlásra. Ha kollagénpeptideket viszünk be a szervezetünkbe, akkor az a szövetekbe nem épül be, hanem lassítja a saját kollagénszerkezetünk lebomlását. Így, ha ezt a bomlás- újraépítés folyamatot egyensúlyban tartjuk rugalmasak maradnak a kötőszöveteink.  Ez napi 5-8 gramm kollagénpeptid szedését jelenti, valamint fontos a megfelelő táplálkozás is. Együnk C-vitaminban és aminosavakban gazdag ételeket, például bogyós gyümölcsöket, kesudiót, mandulát vagy spenótot. Tévhit, hogy a húsok fogyasztásával is fenntartjuk kollagénszintünk állapotát, mert ugyan tényleg tartalmaz kollagént, de az emberi szervezet csak a hidrolizált kollagént tudja megemészteni. A húsokban lévő kollagénfonalak annyira stabil szerkezetűek, hogy az emberi szervezet nem képes a megemésztésére. Ezért fontos, hogy táplálékkiegészítő formájában vigyük be a szervezetünkbe.

Ti milyen táplálékkiegészítőket fogyasztotok rendszeresen?

Forrás: Glamour magazin 2018 decemberi szám 116-117 oldal, Peptan

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

The only superfood that I eat regularly is collagen. Whoever sees it always asks me why I take it and what it is good for. Perhaps this is because it is mistaken for people to imagine that only the “old people” need it. Even though our collagen levels start to drop around the age of 25, collagen production decreases, but degradation does not. In addition to wrinkling our skin, the tendons and ligaments become more inflexible and the strength of the bones decreases. That’s why it’s important to think about replacing it in time. When we take collagen peptides into our body, it is not incorporated into tissues, but slows down the degradation of our own collagen structure. So, if this decomposition- rebuilding process is kept in balance, our connective tissue remains flexible. This means taking 5 to 8 grams of collagen peptide daily and proper nutrition is important, too. Eat foods rich in vitamin C and amino acids such as berries, cashews, almonds or spinach. It is a misconception that we maintain the state of our collagen levels by eating meat, because it actually contains collagen, but the human body can digest only the hydrolysed collagen. Collagen fibers in meat are so stable that the human body is unable to digest. That’s why it’s important to bring it into your body as a nutritional supplement.

What kind of food supplements do you regularly take?

Leave a Reply

Your email address will not be published.