Meal plan

Idén végre elkezdtük, amit már olyan régóta tervezgettünk! Hiába áltattam magamat, a múlt év utolsó hónapjaiban már nem mondhattam azt, hogy figyelek az étkezésre. Sajnos észre is vettem a negatív változást, ezért a januárt teljesen új reformokkal indítottuk!

Először is a 0. szabály: Minden rokonnak és ismerősnek kijelentettük, hogy nincs több csoki és édesség ajándékba! Egyébként én nem is vagyok édesszájú, magamtól soha nem veszek ilyeneket, szóval erről nekem egyáltalán nem nehéz lemondani. (Na jó a Dolce&Gabbana csoki belefér!)

Az 1. szabály: Mindig előre megtervezem a következő hét napjainak a menüjét! Ez az a pont, ami rengeteget segít nekünk, hogy tartani tudjuk az egészséges étkezést. A bevásárlásnál is jól jön, hiszen nincs elcsábulás, tudjuk előre, hogy mi kell az adott hétre és csak azt vesszük meg. Papír alapon alakítom ki a menüt, majd, ha véglegessé vált, akkor felviszem a Trello Meal plan táblámra. Eleinte még egyszerűbb volt a kézírásos verzió (tudjátok, hogy mennyire imádok így jegyzetelni), de a sokadik hét után már nem annyira könnyű átlátni és visszakeresni a recepteket.

A 2. szabály: A bevásárlólistát mindig az adott hét menüjéhez alakítom! Így igaz, hogy hetente el kell menni beszerezni a hozzávalókat, de semmi sem romlik meg, valamint van elég hely a hűtőben és a tárolókban. Gyorsabb is a vásárlás, hiszen tudjuk, hogy mi kell, nem a boltban találjuk ki, hogy mit együnk a következő napokban. Persze vannak olyan nem romlandó termékek, amikből több darab/csomag is megtalálható itthon (konzervek, rízs, tészta stb), hogy ne kelljen hetente cipelni őket, de a friss zöldségeket és gyümölcsöket már nem halmozzuk fel fölöslegesen.

A 3. szabály: Folyamatosan nézegetem az új recepteket és a szakácskönyveket! Szerintem fontos, hogy őszintén érdekeljen ez a téma, különben gyorsan megunnám és egysíkúvá válnának az ételek. Imádom a jelenlegi szakácskönyveimet, de egy idő után nem tudnak újat mutatni. Ellenben az egyik kedvenc alkalmazásomba – Feel better- rendszeresen kerülnek ki új ételek. Ez Deliciously Ella appja, aki növényi étrendet folytat és ilyen ételeket oszt meg. 90%-ban én is vegán ennivalókat választok a menübe. Emellet a TikTokon és a Pinteresten is mindig találok valami finomságot.

A 4. szabály: Legtöbbször gyorsan abszolválható ételeket választok! Nincs időm és kedvem sem órákat állni a konyhában, ezért úgy alakítom ki a menüt, hogy ne legyen kifogás a körülményes és hosszú ideig tartó elkészítés. A fentebb említett Ella receptek ennél a pontál is megfeleltek, ugyanis az ő kritériumai között szintúgy szerepelt ez a kikötés.

Az 5. szabály: Mindig megtervezem a napjaimat, amibe belekalkulálom az ételek elkészítését is! Így biztos, hogy azt esszük, amit előzőleg kitaláltam. Nincs elcsábulás, hogy rendeljünk, hiszen megvannak az alapanyagok és tudom is, hogy mit kezdjek velük. Régen ott botlottam el, hogy céltalanul bevásároltunk, otthon pedig nem tudtam, hogy miből mit fogok készíteni, és soha nem volt egyszerre meg minden egy adott recepthez, ezért egyszerűbb volt felütni a Woltot.

Egyébként fontos kiemelnem, hogy mi nem diétázunk, hanem egészségesen étkezünk! Figyelünk arra, hogy sok zöldséget és kevés állati eredetű alapanyagot fogyasszunk. Hosszú távon szerintem ezt köszöni meg az ember szervezete, a diéták sokszor nem kívánt és tartós mellékhatásokat vonnak maguk után. A képen látható könyvek a személyes kedvenceim, rengeteg receptet készítek belőlük. Kiindulásnak érdemes beszerezni Ella könyveit, amennyiben szereted a növényi alapú étrendet, valamint a Downton Abbey szakácskönyvben szintén sok finomság van (húsos ételek is).

Leave a Reply

Your email address will not be published.