Miért és mit eddz a karantén ideje alatt?

Home / Lifestyle / Miért és mit eddz a karantén ideje alatt?
Miért és mit eddz a karantén ideje alatt?

Amikor a vírus egyre jobban kezdett elterjedni itthon és elkezdődött a #maradjotthon mozgalom, akkor az edzőtermek látogatását is azonnal szüneteltetni kezdtem. Lassan már egy hónapja nem voltam teremben, ami az elmúlt 10 évben kb csak kétszer fordult elő. Persze kisebb egy hetes szünetek voltak utazás vagy betegség miatt, de egy hónap kihagyás számomra rengeteg idő. El sem tudnám képzelni az életemet mozgás nélkül és több sportág kipróbálása után rájöttem, hogy a fitness teremben való edzés a legmegfelelőbb számomra. Ilyenkor teljesen kikapcsolok és csak magammal foglalkozok, ezért instagramon sem szoktam megosztani semmi edzőtermi tartalmat. Hetente háromszor jutottam le a terembe, és kb 1,5-2 órás időtartamú volt egy edzésem. Reggel szeretek járni még a munka előtt, ezért minden hétköznap korán kelek. Vagyis csak keltem, mert jelenleg itthon edzek, de erről majd később. Hétvégén nem szeretek edzeni, hiába vannak hétvégék, amikor dolgozok, de akkor is úgy vagyok vele, hogy a munka kivételével ezek a napok pihenéssel kell, hogy teljenek. Minden edzést 20 perces cardioval indítottam, utána pedig következtek a gépek. A heti 3 edzés úgy nézett ki, hogy hétfőn lábnapot tartottam, kedden felsőtest, csütörtökön pedig popsi formálás volt. Nagyon várom már, hogy ismét járhassak, de addig  találtam egy itthoni alternatívát.

A karantén első hete nekem is lustábban telt, hirtelen nem tudtam mit kezdeni a rengeteg otthoni “szabadidővel”, aminek az lett a következménye, hogy minimálisat mozogtam.  Következő héten már okosabban osztottam be a napokat és ezt azóta is tartom. Ugyanúgy a heti 3 edzésre törekszem, sajnos jelenleg az időm nem enged többet, de abból próbálom kihozni a maximumot. A múltkori posztomban említettem, hogy rengeteg edző tart ingyenes online órákat, ezért ezekből kezdtem el szemezgetni. Yogasecrets Anna jóga videóival kezdtem, majd keményebbre váltottam és jött Rubint Réka. Egyébként mielőtt anno elkezdtem edzőterembe járni, Réka edzéseit csináltam otthon, szóval tudtam mire számítsak. Jelenleg pedig Pamela Reif youtube videóit csinálom, amit megelőz egy 20 perces taposás gépen. (Szerencsére Marci vett egy taposógépet pár hónapja, nem gondoltam, hogy egyszer ilyen jól fog jönni.) Persze ez nem azt jelenti, hogy Réka videóit mellőzöm, de most pár hétig biztos Pamela edzésterveit követem.  Az ő videóiban azt szeretem, hogy semmi felszerelés nem kell hozzá és nagyon jó gyakorlatokat mutat be. Nyaralások alkalmával Alexis Ren 10 perces fenék és has videóira tornáztam, érdemes azokat is megnézni, ha nincs sok idő az edzésre. Szerintem váltogatni fogom pár hetente a fentebb említetteket, de újak után is kutatni fogok youtubeon, hogy mindig újítsak valamit. Plusz még szeretnék jóga napot is beiktatni hetente egyszer.

Az itthoni tornázás ráébresztett arra, hogy az edzőterem egy dologban nem fejlesztett: szörnyű az állóképességem. Természetesen becsülettel végigedzem a videókat, szóval nincs pihi és megállás, de az ugrálásoktól durván kifáradok, tehát van mit rajta javítani. Viszont nagyon jól esik a mozgás, főleg most, hogy szinte sehova sem megyek. Ezért nem is szabad félvállról venni, mert súlyos következményei lehetnek a semmittevésnek. Marcinak például nagyon durván beállt a nyaka, mert napok óta nem mozdult ki a lakásból és folyton a gépet bújja, valamint az edzésre sem szakított időt. Az immunrendszer is sokkal ellenállóbb a rendszeres mozgásnak köszönhetően, ami a jelenlegi helyzetben egy nagyon fontos szempont. Szellemileg is felfrissít, ami jól jön egy hosszú home office vagy sima munkanap után. Végezetül pedig, ha újra lehet menni ide-oda, akkor gondolom Ti se szeretnétek, hogy az első utatok a plázába vezessen, mert szükség van az 1-2 mérettel nagyobb ruhára. Szóval mindenki szakítson időt valamilyen mozgásfajtára legalább heti kétszer, hiszen az egészségeteknek még soha nem volt ennyire szüksége rá, mint most.

Leave a Reply

Your email address will not be published.