Organize

Organize

A hagyományos évértékelő bejegyzés helyett most egy rendszerezős ajánlót hoztam az évkezdésre.

Régimódi vagyok abban a tekintetben, hogy papír alapon szeretek jegyzetelni a mai napig. Számomra sokkal átláthatóbb, könnyebben visszakeresek és jobban is rögzül bennem, ha kézzel írtam le valamit, mintha csak bepötyögném a telefonomba. Valamiért a mobilos naptárakat személytelennek tartom és nekem nem praktikusak, hiába van mindig velem a telefonom. Ezért pár hónappal az év vége előtt mindig elkezdem keresni a jövő évi tervezőmet. Egyébként ez nem egy darabot jelent, ugyanis ebben az évben 4 különböző naplóm és naptáram is van. Vezetek egy hagyományos határidőnaplót, ebbe írom az aktuális napjaim forgatókönyvét, valamint gyors jegyzetek is kerülnek bele. Emellett van falinaptárunk is (rögtön kettő, hogy Anyunál is tudjam mi a helyzet :D), ebbe a fontosabb programjaim kerülnek, így otthon a többiek is rá tudnak pillantani és látják, hogy épp merre járok. Valamint ebben az évben is folytatom a hálanaplót és január 1-től végre a One line a day könyvembe is feljegyezhetem a gondolataimat. Így idén visszatértem a hagyományos naplóíráshoz is, ami éveken keresztül végigkísérte a tinédzser éveimet. Az előbb említett könyvnek az a lényege, hogy 5 éven keresztül írod, tehát egy adott naphoz 5 bejegyzés tartozik, így évek múlva reflektálhatsz a gondolataidra.

Tavaly az etsyről választottam határidőnaplót, amit nagyon szerettem, de sokszor nem tudtam magammal vinni a mérete miatt. Számomra fontos, hogy esztétikus legyen kívülről is, ezért sokáig szoktam keresgélni, mire meglelem az igazit. Idén a Malinovka natúr borítású naptárára esett a választásom. Első körben a kinézete és a mérete fogott meg. Belülről még szoknom kell, mert a tavalyi naptáram elrendezése számomra jobban bevált. Ott fel volt osztva egy nap reggel-délben-este rublikákra, így könnyebben tudtam jegyzetelni és átláthatóbb volt. Most picit ömlesztve írom a dolgokat, ezért lehet, hogy magamnak fogom elkészíteni a belső elrendezést.

A falinaptáram évek óta DIY. Egy csíptetős parafa rajztáblára van kitéve mindig az adott hónap, nekem ez tökéletesen bevált, ráadásul jobban is tetszik ez a minimal design.

A hálanaplóm egy egyszerű Moleskine füzet, de bármilyen fajta tökéletes lehet. Kb egy éve kezdtem el írni, de nem rendszeresen, ezen idén változtatni szeretnék. Nagyon jó érzés, amikor tényleg figyelsz is arra, amiket lejegyzetelsz. Rá kell szánni pár percet, hogy őszinte gondolatok kerüljenek bele és ne csak egy kötelezően kipipálandó feladat legyen a nap végén.

A tapasztalataim szerint a fentiek közül minimum egy határidőnaplóra mindenkinek szüksége lenne, mert általa sokkal rendszerezettebbek a napok. (Feltéve persze, ha rendszeresen jegyzetelsz bele.) Szerintem az eredményes munkavégzés és a privát élet úgy menedzselhető igazán, ha előre meg van szervezve. Sokkal kiegyensúlyozottabb és kevésbé stresszes lesz az életed, emellé pedig a naplóírás szintén hozzátesz a belső egyensúlyhoz. Szóval elő azokkal a füzetekkel 2022-ben!

Leave a Reply

Your email address will not be published.