Yatzy

Folyamatosan keresem azokat a társasjátékokat, amiket ketten is lehet játszani és élvezetes ennyi fővel. Úgy néz ki, hogy a Yatzyban mindezt megtaláltam. 

Az évek során számtalan két személynek ajánlott játékot kipróbáltunk, de Marcinak egyik sem nyerte el a tetszését. Nem is gondoltam volna, hogy a H&M oldalán fogok ráakadni arra, ami végül beválik. Megmondom őszintén, hogy először az esztétikuma miatt fogott meg ez a kis doboz, nem ismertem a szabályait. Persze hallottam már a kockapókerről (ami egyenlő a Yatzyval), hiszen egy elég régi játékról beszélünk. Konkrétan 1956 óta létezik, tehát valószínű, hogy a nagyszüleinknek sem ismeretlen.

A szabályrendszere brutálisan egyszerű: 5 db dobókockával dobunk és reméljük a legjobb kombinációkat. 😀 A pontozásra nem találtam egységes megegyezést, mi a dobozban található szabályok szerint játszottuk. Egy kis papíron kell vezetni az eredményeket, 13 körből áll egy játék és ezalatt van lehetőség kidobni a póker kombinációkat, valamint az azonos kockákat.

Sikere pont az egyszerűségében rejlik. Tegnap este játszottunk először, de rögtön három kört, mert annyira lekötött mindkettőnket. Meg is beszéltük, hogy utazásokra szintén visszük magunkkal, hiszen kis helyet foglal és jól tud jönni egy- egy hosszabb repülőút, vagy esős nap során.

A doboz tartalmazza az előre megírt pontszám nyilvántartó lapokat pár példányban, de ilyet könnyen készíthetünk magunk a későbbiekben, ha kifogynánk belőle, és biztos akad letölthető verzió is a neten. A design mellett se menjünk el, amit már feljebb úgyszintén említettem. Végre egy játék, ami nem túl csicsás és színes, hanem minimal stílusú, visszafogott színvilággal lett megálmodva. Ez egy olyan doboz, amit szívesen kinn hagyok a dohányzóasztalon, miután bejefeztük a játékot. Mondhatni, hogy lakásdekorációnak is megállja a helyét bizonyos szintig.

Sok összejövetel alkalmával egyébként pont az ilyen egyszerű, de nagyszerű játékok azok, amik hosszú ideig fenn tudják tartani a figyelmet, ezért biztos, hogy társaságban is kipróbáljuk majd.

A Yatzy itthoni sikere ellenére én szeretem a gondolkódosabb, esetleg akciódúsabb játékokat egyaránt, így ne tartsátok magatokban, ha tudtok nekünk mondani pár kipróbált és bevált játékot, amit úgyszintén ketten tudunk játszani Marcival, ha egy kis offline szórakozásra vágyunk.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.